Stuudium ja E-postkast

Google Workspace
Stuudium

Kooli Facebook

Kooli Facebook

Uudised 2022/2023

8. klasside seiklus tagasi keskaega - nõgesekrõpsudest, angervaksaželeest katapultide ja isetehtud tindini

14:55 10. mai 2023
Vaatamisi:

Valga põhikooli ajarännak algas 8. klassidel Valga Gümnaasiumi juures. Seal kogunesid õpilased aulasse ja gümnaasiumi õppejuht Triinu Ugur tutvustas päevaplaani. Õpilased jaotati rühmadesse ja kõiki ootasid ajastukohased tegevused.

Esimene grupp läks armastuse töötuppa, kus tutvustati sulgedega kirjutamist, ise tindi tegemist ja vahast templi tegemist. Kõik osalejad tegid tublisti kaasa ja lasid loovusel lennata. Õpilased ise kirjeldasid töötuba väga põnevana. Saadi palju uusi teadmisi ja sulgedest kirjutusvahendi tegemine oli kõigile täiesti uus ja huvitav asi.

Teine grupp sai osa keskaegsest toidukultuurist ning nad tutvusid ka erinevate peakatetega. Valmistati juustu- ja lihapalle, õpilased tegid kõike kaasa ja olid väga põnevil, polnud näha ühtegi õpilast, kes kaasa ei teinud. Osalejatelt arvamust küsides vastas üks õpilane: “Wow, see oli nii imeline!”

Kolmas grupp rändas keskaegsesse apteeki. Selles töötoas jagati õpilased veel neljaks grupiks. Esimene grupp küpsetas keskaegset mandlijahukooki banaani, angervaksaželee ja suhkruglasuuriga. Teised hakkasid keetma piparmündi-pärnaõieteed. Kolmas rühm tegi karurasvasalvi nõgeste ja männikuusevaiguga. Neljandad aga degusteerisid nõgesekrõpse, angervaksaželeed ning kadakamarju. Õpilastel oli väga vahva ja oli tore vaheldus tavalisele koolipäevale. Noored said palju uusi teadmisi ning said proovida uusi maitseid.

Neljas töötuba õpetas noortele katapultide ehitamist ja rääkis nende ajaloost. Katapulte valmistati väikestest puupulkadest. Õpilastele tutvustati keskaegseid relvi ja õpetati nende ehitust. Osalejad kirjeldasid töötuba väga õpetliku ja põnevana. Töötoa läbiviijad olid ise asjast väga huvitunud ja rääkisid teemast pühendunult.

Viiendas töötoas tehti rahakotte, mille kõik õpilased said pärast ka endale jätta. Nende grupijuht valmistas õpilastele ka suhkrumandleid. Noored kirjeldasid töötuba põneva ja arendavana. Õpilased said arendada oma teadmisi rahakoti valmistamisel ning said meelde tuletada ka käsitöötunnis õpitut.

Kuuendaks töötoaks oli savinõude meisterdamine. Õpilased valmistasid endale ise savinõud, mille nad said ka endale. Nõudele tehti peale ka erinevaid graveeritud mustreid. Õpilased olid väga töökad ja mõtlesid tublisti kaasa. Noored ütlesid, et savinõude tegemine oli väga tore, rahustav ja loovust arendav.

Päeva lõpetuseks vaatavad kaheksandad klassid filmi “Apteeker Melhior” ja lähevad avastusrajale Valga linnas, kus saab panna proovile teadmised keskaja ja nähtud filmi kohta.

Kokkuvõtteks ütlesid noored, et see päev oli väga tore ja sisutihe ning nad jäävad juba järgmist aastat ootama.

Autor: Brianna Paidra (9.d klass)

Fotod: Emilia Tšhailo (9.d klass)