Uudised

Uudishimu päeva tähistamine

08:08 18. november 2022
Vaatamisi:

President Alar Karis tegi ettepaneku tähistada Eestis 17. novembrit uudishimu päevana.
Algatuse eesmärk on meie ühiskonnas veelgi väärtustada teadmisi, teada tahtmise soovi ja silmaringi laiendamist ehk neid omadusi ja tegevusi, mille abil saame targemaks ning
vaimselt erksamateks.

Valga Põhikooli õpetajad läksid toreda ideega kaasa ning mitmed klassid uudishimutsesid selle päeva raames:

1.a klassis käis külas kirjanik ja illustraator Kersti Kond, kes rääkis lastele kuidas on sündinud tema esimene raamat „Konnaküla“ ning tutvustas lastele järgmist ilmuvat raamatut ja näitas illustratsioone, mis leiavad koha kunagi ilmuvas raamatus. Lisaks katsetasid 1.a klassi lapsed, kuidas saab arvutis koos joonistada. Lapsed said teada, et
nii nagu saab luua ühiselt pilti paberile, saab seda teha ka arvutis.

1.b klassi lapsed käisid Valga Keskraamatukogus teematunnis "Oh sa jutt, muinasjutt". Lastele tutvustati muinasjutu tunnuseid, esemeid ja loeti ette eesti muinasjutt "Kolm külma". Seejärel joonistasid lapsed pildiseeria kuuldud jutu järgi ja julgemad said loo osadena ette kanda. Lugu õpetas meile, et kui oled lahke ja sõbralik, siis ootab sind rikas ja õnnelik elu.

2.a klassi lapsed uuris lindude, loomade elupaiku ja pesasid. Õpetajal oli kaasa võetud erinevaid „pesasid“, sest on ju väga põnev teada, millest need on tehtud ning kui suur peab üks korralik pesa linnu jaoks olema. Lapsed said uudistada ka erinevaid linnumune.

2.b klassi õpilaste koolipäev algas uudishimu päeval kell 8.00 Swedbanki Valga esinduses. Seal tutvuti pangatöötajate tööga, uudistati rahalugemise masinat ja saadi väga kasulikke teadmisi rahatarkuse kohta.

2.c klassi uudishimu rahuldas täna e-tund teemal “Mida tehakse minu taarapunkti toodud pakendiga?” Vaadata ja katsuda saadi plastikpudelite töötlemise käigus tekkinud graanuleid ja helbeid.

2.d klassi õpilased said teada, mis asi on „Elevandi pasta“. Kui sina ka ei tea, mis see on- siis on küll täna põhjust see välja uurida!

4.c klassi õpilased käisid õppekäigul Kaitseliidu Valga Malevas, kus tutvusid nende asutusega ja sõjatehnikaga. Veoautoga sõideti Metsniku lasketiiru, kus tutvuti relvadega.
Lapsed said palju infot Kaitseliidu tegemistest ja eesmärkidest. Kaitseliidu poolt oli kingituseks lastele helkurid pimedal ajal liikumiseks.

5.b klassi uudishimu päev möödus raamatukogus, raamatutes uudistades. Saadi teada, kuidas kiirelt vajalikke raamatuid leida ning uudistati virtuaalselt  üle Eesti raamatute laenutamist. Meeskonniti koostati omanäoline muinasjutt. Uudishimu kasvas nii suureks, et 5.b klassi õpilased mõistsid, et raamatukokku tuleb kindlasti veel minna!

8.a klass rääkis täna inglise keele tunnis uudishimust. „Miks on kasulik olla uudishimulik?
Miks mõnikord liigne uudishimu võib tervisele kahjulik olla?“. Näited elust enesest!