Uudised

Valga Põhikooli laulu- ja tantsukollektiivid teel XIII noorte laulu- ja tantsupeole "Püha on maa"

11:54 03. märts 2023
Vaatamisi:

Valga Põhikooli laulu- ja tantsukollektiivid on teel XIII noorte laulu- ja tantsupeole "Püha on maa", mis toimub 30.06-2.07.2023 Tallinnas. Meie koolist on pidudele pürgimas kaks koori - lastekoor Kiired (juhendaja Reet Laanoja) ja mudilaskoor Sära (juhendaja Siiri Põldsaar) ning kaks tantsurühma – pererühmana tantsurühm Kurekell (juhendajad Airi Laine, Virve Sinisalu) ja 7.-9. klassi liigis segarühm Sikutajad (juhendaja Maria Sikk).

Tutvume nendega lähemalt ning vaatame, kuidas neil ettevalmistusprotsessis läinud on.

Lastekoori esimene eelproov oli rõõmupakkuv ja julgustav

7. veebruaril kohtusid Otepää kultuurimajas Otepää Gümnaasiumi, Puka Kooli, Lähte Ühisgümnaasiumi, Tõrva valla ja Valga Põhikooli lastekoorid (~120 lauljat), et ühiselt laulda 2023. aasta laulupeo nelja lastekooride liigilaulu ja viit ühendkoori laulu dirigentide Ave Sopi ja Mai Simsoni nõudliku kõrva ja kindla käe järgi. Laulupeo eelproov kestis 4 tundi. Dirigentide üldine hinnang proovile oli väga hea ja julgustav.

Pärast kooslaulmist esitasid kõik viis koori oma kollektiiviga eraldi ühe loosiga tõmmatud liigilaulust. Loosi tahtel astus meie kooli lastekoor Kiired dirigentide ette neljandana ning esitas Olav Ehala laulu "Tõeline jõud". Vahetult pärast esitust sai koor heakskiitva tagasiside. Ave Sopi kirjalik tagasiside laulupeo registris: "Suur tänu teile tehtud töö ja hea esinemise eest! Olete väga tore koor. Jätsite väga mõnusa, hea tunde. Jõudu ja uute kohtumisteni!". Mai Simson märkas koori ilusat pehmet kõla ja soovis jaksu ka edaspidiseks.
Lastekoori Kiired 21 lauljast kümnele oli see esmakordne kogemus ning jättis väga sügava tunde. Teistele, kes endiste mudilaskoori Sära liikmetena on laulupeol osalenud ning teadsid pisut, mis ees ootab, pakkus rõõmu taaskord ühine laulmine.
Eelproovis osalemist toetas Eesti Laulu- ja Tantsupeo SA.
Järgmine eelproov ja ettelaulmine toimub 4. aprillil 2023 taas Otepää kultuurimajas.

Reet Laanoja, juhendaja

 

Mudilaskoor särab lisaks eelproovidele ka teistel esinemistel

Valga Põhikooli mudilaskooris Sära laulab 26 särasilmset mudilast. Alustasime laulupeo repertuaari õppimisega juba eelmisel õppeaastal ning tänaseks oleme jõudnud esineda juba kõikide laulupeo lauludega. Samas oleme jõudnud õppida ja esineda ligi kümne mitte laulupeo lauluga, mis on andnud meile veel rohkem esinemisvõimalusi.

Mudilaskooride esimesel eelproovil käisid 17. jaanuaril Viljandis Sakala Keskuses koorist seitse lauljat ning saadud kogemustest olulisim oli teada saamine, et laulupeo dirigendid räägivad samasugust juttu, nagu koorijuht Siiri Põldsaar. Järelikult on see tõe poolest oluline.

Mudilaskooride teine eelproov toimub Valga Kultuuri- ja Huvialakeskuses 6. aprillil ja sellel osaleb juba kogu koor. Laulupeo dirigendid tulevad kuulama, kui hästi oleme laulud selgeks saanud ning loodetavasti suudame seal särada nii, nagu üks Sära nime kandev mudilaskoor peabki tegema. 

Siiri Põldsaar, juhendaja

 

7.-9. klassi segarühma jaoks pakkus eelproov uudseid elamusi

7.-9. klassi segarühmas tantsib hetkel 17 liiget, kellest tantsupeo I eelproovis osales 15 tantsijat. Sellisel kujul alustas rühm tegutsemist ja tantsupeo tantsude õppimist käesoleva õppeaasta oktoobris. Esimene eelproov toimus  2. veebruaril Otepääl.

Enamusele tantsijatele oli see esmakordne kogemus ning ootusärevus oli suur. Lisaks meile oli Valgamaalt kohal ka Otepää Gümnaasiumi ja Pühajärve Põhikooli tantsurühmad. Kokku tuli esitada meil neli tantsu – kaks liigitantsu, üks üldtants ja poistetants. Tantsud esitasid kõik rühmad koos. Kogu protsess oli tantsijatele uudne ja põnev, sest saadi kohe kohapeal vahetut tagasisidet – nii kiidusõnu kui täpsustusi ja täiendusi.  Kui enne eelproovi oli pigem närv sees, siis päev lõppes pingevabalt, sest koos sõbralike liigijuhtidega käidi veel rahulikult tantsud läbi.

Kuna meie rühm on väga mitmekülgsete ja aktiivsete liikmetega, siis peame veel pingutama,  et meil õnnestuks enne järgmist ülevaatust rohkem koos proovi teha, sest ikka on neid, kellel on esinemine, võistlus, muu huviring või lausa rohkem kui nädal kestev laager välismaal. Järgmine ehk II eelproov toimub juba 16. märtsil Otepääl ning siis ootab ees ka hindamine.  

Maria Sikk, juhendaja

 

Tunnustav tagasiside täitis pererühma sooja tundega

28. jaanuaril toimus Tõrva Gümnaasiumis Valgamaa pererühmade I eelproov, kus tuli igal rühmal liigijuht Mall Paulusele ja peo pealavastaja Ange Kurrikoff-Hermanile lisaks ühistantsule "Oige ja vasemba" ette tantsida kaks oma liigi tantsu - meil "Laulumäng" ja "Sillad koduväravasse". Lisaks andis meie tantsuoskusele hinnangu liigijuhi  assistent Jaan Ulst.

Tagasiside meie esitusele oli väga soe ja tunnustav, mis täitis nii juhendajate kui tantsijate hinge mõnusalt sooja tundega. Veel anti meile ka mõningaid täpsustusi seoses tantsujooniste muutumisega järgmiseks eelprooviks, mis leiab aset 11. märtsil samuti Tõrvas. Eelproovides osalemisi toetab Eesti Laulu- ja Tantsupeo SA.

Eeloleval peol on suhteliselt uue liigina tantsimas pererühmad, mille koosseisu kuuluvad 8 laste segapaari ja 4 täiskasvanute paari. 

Oleme tantsujooniseid puhastanud, laiendanud ja oma tantsusammude täpsust lihvinud, et II otsustaval ettetantsimisel teha võimalikult hea esitus, sest soov pääseda Tallinnasse tantsima on igal pererühma tantsijal suur aga konkurents tihe. Oleme ootusärevad ja anname endast parima!

Virve Sinisalu ja Airi Laine, juhendajad